Hvordan får man kræsne børn til at spise op og spise varieret?

Hvordan får man kræsne børn til at spise op og spise varieret?

Hvordan får man kræsne børn til at spise op og spise varieret? Endnu engang har Bitz og Frisk nogle fantastiske mad råd til børn og mest forældre om at undgå at ens børn bliver kræsne børn.

Det er forældrenes skyld hvis børn er kræsne.

Essensen i udsendelsen er at børn er IKKE født kræsne! Det er noget de lærer når deres forældre er for eftergivne og for utålmodige. Det kan også påvirke børn til at blive kræsne hvis der mangler ro omkring spisetid. Jo længere man sidder ved bordet med dem og jo mindre forældrene fokuserer på hvad børnene spiser, des mere naturligt spiser de den mad der bliver serveret. Grundlæggende kan man sige at børn ikke skal have lov at diktere hvad de vil spise og hvad de ikke vil spise. Hvis børn bliver præsenteret og får mad serveret som de tror de ikke kan lide, så spiser kræsne børn det ikke og vil sjældent smage på det. Men gør man det gentagne gange og er tålmodig, så lærer børn at spise alt mulig mad, som de ellers ikke ville smage på.

Bordskik skal holdes – det giver ro.

Det er også vigtigt at børn lærer at sidde ordentlig ved bordet og ikke render rundt imens eller sidder og leger med noget. De skal lære at have tålmodighed og det lærer de kun ved at de voksne viser dem det. I sidste ende handler det jo om at hygge sig omkring bordet og ikke blande sig i madvanerne.

Unlad også at lade små børn øse op på tallerkenen selv, da de typisk tager for meget og derved kan føle nederlag, når der ikke spises op samt at det er madsvineri at smide det ud efter. En taktik til børn efter 3-4års alderen kan være at holde fast i at vi ikke rejser os fra bordet før der er spist op. Hvis det ikke kan lade sig gøre, så bør man lave en aftale med barnet om at de får resterne imorgen eller senere og at der ingen dessert og slik er før der er spist op. Det er vigtigt at holde fast i de aftaler du laver, så barnet forstår at man mener det man siger og i det alene kan der opstå en masse tryghed for barnet, som det kan få glæde af senere hen. Tillid opstår, når man ikke bøjer sig ved konflikter, når man ikke orker at være vedholden i sine udtalelser. Du får et mere roligt barn samt en respekt omkring aftaler, som igen gir ro, fordi barnet ved hvad der skal ske.

Hold fast i hvad du siger og gør – det skaber tillid og balanceret børn.

Det er vigtig at jeg ikke bliver misforstået i ordet respekt og vedholdenhed – ingen af dem betyder hverken ‘straf’, ‘ondskab’, ‘smålig’ eller ‘urimelig streng’. Nej der menes at man godt kan smile og være sød samtidig med at man kan holde fast i det man aftaler og siger samt at der er konsekvenser for barnets handlinger. Eksemplet igen: Hvis du ikke spiser op, så får du det med på madpakke imorgen”. Men denne udtalelse fra mig, kan godt modvirke ekspertens råd, i udsendelsen, omkring at man ikke bør fokusere for meget på maden og om hvad der er spist og ikke er spist… Alt med måde, så find din egen balance 🙂

Gå offline inden middag og sluk TV’et = hygge og ro

Det er også vigtigt at kræsne børn slukker TV, mobiltelefoner og computer 30min inden spisetid. Ved middagsbordet bør forældrene stille alt mad på bordet så det ikke skaber uro at gå frem og tilbage hele tiden, når man skal have mere eller øse mere op eller tage vand…

I udsendelsen tager det Christian Bitz kun 14 dage at få kræsne børn til at spise kina radiser, ved at servere dem for børnene hver 2. dag i 2 uger. Faktisk cirka 4 dobler den mængde af spiste radiser hos børnene.

Spis varieret og vær tålmodig med dine børn

Lær dine børn at spise varieret. Det vil hjælpe både dig og din familie samt gøre måltiderne mere hyggelige og afslappede. Spørg ikke hvad børnene vil have at spise! Det er dig der er den voksne og derved ved du bedst hvad der er sundest og bedst for jer alle at spise. Undgå at spørge “Vil du helst have lasagne eller bøf og salat” for børn vil ofte vælge det samme, som de gjorde sidst. Det er et alt for stort ansvar at lægge på børn ved at få dem til at vælge hvad de vil have at spise – den slags kan virke uoverskueligt og derfor vil de altid vælge det trygge valg og det de har prøvet før.

I udsendelsen anbefaler de også at du kan tage dine børn med ned og handle dagligvarer og bede dem være med til at vælge nogle grøntsager de kan lide samt 1 grønsag som de ikke har prøvet før… Igen synes jeg man skal passe på med at lade børnene bestemme for meget. Hvis nu børnene bliver sat igang med at vælge mad og kommer tilbage med usunde ting eller andet der ikke passer ind, så vil den voksne typisk sige “Nej den skal vi ikke have” og det kan virke som et nederlag for barnet, afhængig af hvordan man som voksen håndterer situationerne. Efter min mening er det den voksne der bestemmer og bør tage beslutning (også selvom du er ubeslutsom eller træt).

Se afsnittet med Bitz og Frisk om kræsne børn her

Comments

comments

Udgivet af

Mark Barner

Graphic og Web Designer. Mac & PC ekspert

Smid en kommentar her eller del din erfaring :-)

Discover more from Barner.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading