Sådan malker Apple sine kernekunder

Politiken har i fredags lavet et interview med mig omkring iPad. Her kan du læse nedenstående annonce i Politiken

Mark Barner, mac-fan, udtaler sig til politiken
Apple-afficionado. Mark Barner er så vild efter elektronik med æblelogoet på, at han græd, da han fik en iPhone. Men han er skuffet over, at Apple ikke behandler sine loyale kunder ordentligt. - Foto: Per Folkver

Apple-afficionado: »Apple har ikke belønnet de loyale kunder på sin vej opad«.

Da Apples topchef, Steve Jobs, præsenterede it-gigantens nye produkt, iPad, på en over én time lang, livesendt seance 27. januar, sad Mark Barner klistret til skærmen.

Den 29-årige it-supporter fra Vesterbro i København er så passioneret omkring Apples elektronik, at han brød ud i tårer, da hans daværende kæreste forærede ham den første version af iPhone, importeret fra USA.

»Apple formår at kombinere et lækkert design med en gennemarbejdet funktionalitet og en nærmest intuitiv brugervenlighed. Og så er det et brand med en fantastisk identitet; hvilke logoer er lige så simple?«, spørger Mark Barner og peger på det afgnavede æble på sin bærbare.

På seks år har Mark Barner ejet i alt otte computere, tre musikafspillere og tre telefoner fra Apple. Han er ikke bleg for at kalde sig nørd, så han skal ud og have iPad’en hurtigst muligt.

Og det på trods af, at han indledningsvis var skeptisk over for apparatets anvendelighed. Der er hverken telefon eller kamera i, og en del hjemmesider kan ikke blive læst af iPad’en. Men han blev overbevist af at se Apple-chefens præsentation af den 24×19 centimeter store e-reader, som er skabt særligt til at læse bøger, magasiner og aviser online.

»Den kan opfylde mit behov for at sende e-mail, spille, se film eller YouTube på en lækker skærm – uden at skulle åbne en tung computer. For mig handler det dog også om at være med i æblebanden, hvor man kan sige: Jeg kan huske, dengang iPad’en kom«, siger Mark Barner.

Straffer loyale kunder
Men Apple-afficionadoen er alligevel skuffet over salgsstrategien, ligesom han var det i forbindelse med iPhonen.

»Apple har ikke belønnet de eksisterende, loyale kunder på sin vej opad, og det har jeg meget svært ved at forstå. De har en snobbet tendens til at sige til os, at »I vil alligevel købe vores produkt uanset hvad. Og det er selvfølgelig rigtigt«.

Resten af de loyale æblekunder står også over for at blive udnyttet af elektronikproducenten, lyder kritikken fra analytikere, telebranchens organisation og forbrugere, fordi Apple har valgt at indføre en ny type SIM-kort i enheden.

Denne Micro SIM-standard har eksisteret siden 2003, men stort set ingen teleselskaber i verden bruger den. Micro SIM-kortet skal indsættes, for at brugeren kan komme på 3G-netværket og konstant være på nettet.

»Apple straffer entusiaster og loyale kunder ved at opstille en barriere, som malker dem og får dem ind i stalde, de ellers ikke havde tænkt sig at komme i. Forbrugerne vil være bundet til det ene eller de få selskaber, der vælger at tilbyde det nye SIM-kort, og man vil ikke kunne bruge andre data-abonnementer, men skal tegne et nyt«, siger Martin Salamon, telepolitisk medarbejder i Forbrugerrådet.

Martin Wolsing er indehaver og redaktør af hjemmesiderne iphoneguide.dk og ipadguide.dk, hvor læsere får råd om produkterne. Han er fortørnet over Apples brug af Micro SIM-kortet, da den kun kan forklares ud fra kommercielle motiver.

»Det er ikke i orden, for det giver mig færre valg som forbruger. I forvejen har jeg fri datatrafik i mit abonnement, men nu skal jeg bindes til ét teleselskab og købe et abonnement mere. Det svarer til at skulle købe buffet på en restaurant to gange«, siger Martin Wolsing.

Kontroversielle metoder
For at forstå Apples kommercielle interesse i at binde brugeren til et teleselskab skal man, ifølge flere analytikere, kigge på koncernens traditionelle salgsstrategi.

Da iPhonen kom i 2007-2008, valgte Apple på alle markeder ét selskab med eneret til at sælge telefonen med abonnement. Strategien giver produktet et hype og skær af eksklusivitet; herhjemme overnattede entusiaster foran Telias butikker for at få fingre i den nye gadget.

Apple fik sidenhen kritik fra de særligt udvalgte teleoperatører, som investerede store summer i at give tilskud til telefonerne.

I de fleste lande må teleselskaber kun binde kunder til det samme abonnement i en vis periode, og da bindingsperioden udløb, skiftede kunder over til selskaber med billigere datatrafik.

Ifølge en rapport om iPhone-salget i seks lande fra det danske teleanalyseselskab Strand Consult var situationen særlig grel for Telia, fordi danske teleselskaber maksimalt må binde abonnenter i et halvt år – 18 måneder mindre end i eksempelvis Sverige, Tyskland og Storbritannien.

»Ved at indføre et nyt SIM-kort ønsker Apple at stoppe den folkesport, det har været at få låst sin iPhone op og købe data hos billigere udbydere. Nu kan Apple sige til teleselskaberne: Hvis I giver tilskud til iPad, kan vi binde dem teknologisk til jer«, siger teleanalytiker John Strand.

I Danmark førte eneforhandlingsaftalen mellem Apple og Telia til en klagesag i Konkurrencestyrelsen. Sagen blev dog droppet af myndighederne blandt andet med henvisning til, at Telia på salgstidspunktet ikke besad 30 procent af markedet for smartphones, hvilket definerer en markedsdominerende position.

Brugere brokkede sig over, at Telia og Apple med det monopollignende salg pumpede prisen op. Og der var vrede over, at Telia blev valgt som operatør trods et ringere netværk end andre selskaber.

Kritikken til trods forventes Apple at lave eksklusivaftaler igen. Det vil formentlig blive muligt at købe iPad’en andre steder, men i en Wifi-version, som kun i begrænset omfang kan gå på nettet.

Apple har ikke ønsket at bidrage til denne artikel. Petter Ahrnstedt, pr-chef for Apple i Polen og de nordiske lande, henviser Politikens række af spørgsmål til præsentationen fra Steve Jobs i januar.

Telia, der arbejder for at få en salgsaftale med Apple om iPad’en, finder det glædeligt, hvis det nye SIM-kort betyder en bedre forrentning af selskabets investering, end tilfældet var med iPhonen.

»iPhonen har ikke betydet, at overnaturligt mange kunder skiftede væk fra Telia efter bindingsperioden. Det er rigtigt, at den har været sværere at lave en god forretning på, når vi kun kan sikre kunderne i seks måneder. Men vi har haft et udmærket samarbejde med Apple; ellers ville vi jo ikke fortsætte det«, siger Jesper Brøckner, administrerende direktør i Telia, som har solgt over 100.000 iPhones.

Han ser ikke noget problem i, at kunder tvinges hen til det selskab, som vil føre de nye SIM-kort. Hvis man ikke vil være bundet, kan man blot købe den version, som alene kører på Wifi, siger han.

Af Jakob Sorgenfri

Comments

comments

Udgivet af

Mark Barner

Graphic og Web Designer. Mac & PC ekspert

En tanke om “Sådan malker Apple sine kernekunder”

  1. Er helt 100% enig. Fordi man nyder en position som et af verden lækreste brands, behøver man ikke blive arrogant. Kundeoplevelsen med Iphone er skøn SÅ LÆNGE kunden vælger at blive i universet. så snart man søger at udvide sin brug af Apple til andre tjenester som ikke behøver at være konkurrerende men komplimenterende, så lukker venligheden og man bliver mødt med en uforståelig “du er enten med os eller mod os…” attitude! Det er efterhånden gået op for enhver at open source (med naturlige begrænsninger) er vejen frem, da værdien ikke længere ligger hos virksomhedens produkter, men hos brugernes oplevelser og udnyttelse af den. Ved at forholde sig bag lukkede døre, mister Apple reelt set en kæmpe potentiel gevinst fra folk som vil have begge dele….

Smid en kommentar her eller del din erfaring :-)

Discover more from Barner.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading