Her er kuren mod tykke børn!

tykke børn og fedme

Her er kuren mod tykke børn! Fedme er blevet et stort problem… Desværre ikke kun for voksne men også for de overvægtige voksnes børn, som lærer usunde madvaner fra deres et og alt, nemlig forældrene!

Vil du vide hvorfor dine børn er tykke? Hvis du kender nogle af nedenstående udsagn, så finder du årsagen – DU er årsagen! Forældre I har det fulde ansvar for jeres børn, uanset hvilken undskyldning I måtte have;

Fedme og børn – undgå at forkæle dine børn by markbarner

Dårlige undskyldninger for ikke at leve sund!

“jeg er jo ikke hjemme til at se de spiser slik hele dagen!”

– Så lad være med at købe usund mad og lær dem i stedet, at de IKKE må spise den slags før de har løbet en tur eller spist aftensmad. Ideen om lørdagsslik(som for nogle hører fortiden til), Bør ikke høre fortiden til! Hvad dælen skal børn med alt det sukker og sødemidler (test af sødemidler viser iøvrigt at det gør dem endnu mere sultne: læs feks. aspartam/sucrose).

“Jamen jeg har ikke tid til at lave mad, så vi spiser mest take-away!”

– Så køb dog børnenes take-away fra et sundt sted, med sund normal mad! Det er det samme vi andre også lever af… normal mad!

“Ej men altså, vi har ferie, så må man godt spise hvad man vil!”

– Dårlige undskyldninger og fjollede traditioner er der nok af. At få is, hver dag fordi det er ferie er et forskruet syn på forkælelse og omsorg for sine børn.
Man kan sagtens hygge sig uden altid at skulle have slik, chokolade eller et glas vin eller øl (til de voksne). Du har allerede skabt dig en dårlig vane med at bruge sukker/alkohol som belønningsmidler!! Det er der det går galt. Ferie er ikke en årsag til at spise usundt! Det burde måske være en årsag til at stresse af og have tiden til at lave lækker sund mad og nå at få trænet samt komme i god form i sommeren! Glem nu de undskyldninger! – de holder ikke!!!
Start med at ændre din holdning til hvad din belønning er… Eller tal med en fornuftig coach eller psykolog – nej man behøver ikke at være skør i bolden, bare fordi man går til coach eller psykolog (eller lign.). At gå til psykolog eller coach tyder mere på at folk der taler med eksperter, selv bliver klogere/motiveret og får mere selvtillid og selvværd – Det er da noget vi alle vil have. Træn din krop med motion og sund kost og træn din hjerne med positive udfordringer og mental hjælp fra professionelle.
Så start med at tage handling og få en ny holdning til “ferie” om at den bør handle om at have det godt og passe på sin krop. Når dagligdagen er igang så bliver det måske endnu sværere at få tid til at brænde alle kalorierne af, som man har taget på i ferien. Spis hellere frugt, hvis du absolut skal forkæle ungerne på ferien. Lær dem at spise sunde alternativer, end alt den dårlige energi-tomme mad. Lær dem evt. selv at lave mad eller få dem til at deltage i madlavningen – det skaber successoplevelser og er motiverende, hvis du også husker at rose dem, når de gør det godt (ikke hele tiden men når det er oprigtigt). De vil få mod på at lære mere (oftest). Når børn er med i madlavningen, giver det dem også mod på at smage og få en forståelse for kost og sundhed. Brug ferien på at komme tættere på børnene i stedet for at spise dem af med junk og sukker, som kun gør deres humør og sundhed svingende samt hyperaktive eller omvendt: overtræthed = overdosis af sukker/kulhydrater!

“ej stop så, det bliver jo alt for dyrt at købe alle de grønsager og kød ind, hvis vi skal spise så sundt”

– Det er det man kalder prioriteter… Du ender bare med at skubbe udgifterne til den dag dine børn skal til lægen eller købe medicin fordi de er fejlernæret eller har fået diabetes / gammelmands sukkersyge!! Eller du kan bruge pengene på at få et pænere låg til dine børns kiste, når de ikke overlever alt den usunde mad du giver dem!

“Nå nå, nu maler du vel fanden på væggen – mine børn er min sag og de har det fint med den mad de får eller selv køber”

– Så kan vi begynde at tale uddannelse! Jeg er ikke uddannet i sundhed, men jeg har erhvervet mig en standard viden omkring, hvad man bør spise og hvad man bør holde sig fra! Hvis du nu elsker dine børn så højt, som du gør, så kunne det være du skulle sætte dig ind i hvordan man bliver gode forældre for sine børn og forstå at DU har ansvaret! Dine dårlige, dumme, urimelige og upassende undskyldninger holder ikke og det ved du godt…!
Hvis du insisterer på at det ikke er din skyld, så tal med nogen om “fornægtelse og indbildskhed” – så kan det være du lærer at tage ansvar for dine børn.

“Der gik du over stregen!! Mine børn, MIN SAG!”

– Ja det kan du sige, men vi betaler alle SKAT og så længe at du udnytter samfundet og din uvidenhed ved at bespise dine børn med pap, sukker, konserveringsmidler og dumme undskyldninger – dine børn kommer til at belaste samfundet endnu mere, fordi du har lært dem at lade tingene stå til, i stedet for at få dem til at forstå at vi kun har én krop og den skal vi passe på – ligesom vi skal passe på hinanden… Derfor skriver jeg dette indlæg, i håb om at jeg inddirekte lære dig at passe på dig selv, din krop, dit sind og ikke mindst dine børn – samt vores samfund! Ydermere er der næsten en garanti for at dit barn, i vores samfund, desværre bliver mobbet og drillet grundet deres overvægt eller sygdomme. (det er så også noget der burde laves om på via uddannelse!)

“Der skal da være plads til forskellighed og vi kan ikke alle være ens! Du er da også høj og vejer mere end mig og mine børn – så belaster du jo også samfundet og vores veje fordi du slider mere på dem!!” –

Tjaa og så… Nej. At være høj eller veje mere eller mindre fordi man er bygget mere større muskelmasse eller mindre muskelmasse, er IKKE et valg man tager i livet – højde og kropsbygning er noget man ER. Ergo er fedme ikke noget man ER, det er noget man bliver! Man bliver fed fordi man propper mere mad / kalorier i hovedet end at man formår at forbrænde… Det er et valg!

“Nå nå men vi I vores familie kan godt lide mad! Det er et fri land og vi skal have lov at have vores ost/pizza/kager/slik/lasagne/burger osv!”

– Frit land, ja! Det er netop derfor jeg skriver dette – fordi jeg vil påminde dig om at jeg er fri til at skrive og sige, hvad jeg vil og derved også spise, hvad jeg vil. Jeg har valgt at spise normal mad samt at motionere – derfor opfordrer jeg dig til det samme… IKKE for min skyld, Ikke for udseendets skyld, Ikke fordi det er på mode! Kun for dine BØRN’s skyld og for DIN skyld!

“Jeg hører hvad du siger men jeg aner ikke hvor jeg skal starte og hvordan man gør og jeg har ikke tid!”

– Du flygter fra dine problemer med undskyldninger igen igen. Det er op til dig. Columbus rejste ikke til den anden ende af jorden uden hjælp, men han tog beslutningen og initiativet… Det er NU du kan gøre en forskel og bryde vanen! Ud med de dårlige vaner og ind med de nye. Vær ærlig og realistisk og bed om hjælp til både ernæring og træning – de går hånd i hånd! Det er ikke nok du melder dig ind i et fitnesscenter, du skal også derned og få hjælp af en træningsvejleder der giver dig et træningsprogram. Læs om træning på nettet, download Endomondo og del med andre, hvor sej og modig du er fordi du hopper ud af din tryghedszone af dårlige vaner! Tag dine børn med og sig de SKAL fordi du er den voksne og du bestemmer – men prøv at motivere dem. Hvis det er slik de vil have – så kan de få slik på lørdag, hvis de laver noget aktivt minimum 5 gange om ugen i starten, i minimum 30-45min pr. gang. Ved “aktivt” menes der = sved på panden og ny t-shirt på bagefter. Du sløver kun processen, hvis du eller dine børn blot går en lille tur på et par kilometer! Nej der skal brændes fedt af og det gør ondt og er tungt i starten. Efter nogle uger begynder du/I at kunne mærke at det gør en forskel i energi niveau og du vil føle dig sundere.

“Iiiiih hvor er du påståelig og provokerende!! Jeg gider ik træne hele tiden”

– Ja det kan være du synes det. Men du må gerne træne hele tiden men du behøver ikke og skal ikke – men spørg dig selv om du vil blive ved med at være tyk eller have tykke børn. Jo hurtigere du går igang, des hurtigere og bedre får du og I det! Du behøver ikke træne hele tiden – faktisk forbrænder du mere ved at sove og slappe af 24 efter træning end du gør når du træner / motionerer eller er aktiv! Ja, så du kan faktisk sidde og spise din aftensmad (uden sukker de første 3uger = så I er ude af afhængigheden) og så endda forbrænde samtidig! Faktisk kan du spise alt det du vil og det du elsker, hvis du samtidig også træner eller motionerer tilsvarende!! Men du gør det sværere for dig selv, hvis du kun spiser usunde ting!

“uuuh du er så klog synes du selv hva! – hvad ved du om det?”

-Det er en god ide at træne sin selvtillid også – Jeg lever det selv og har selv levet usundt – derfor mit råd;

Mit ene råd til livet, sundhed, træning og kost er… (er du klar….!? trommesolo!!):

“Alt med måde!” – altså overdriv aldrig med at spise overdrevet meget af een ting. Overdriv ikke med kun at motionere på een måde! Undgå at dovne hele tiden. Lad være med at spise slik hver dag! Drop sukker i din mad og drikke hver dag… Alt med måde… Glæd dig til dit næste par stykker chokolade imorgen og glæd dig også til den hjemmelavede sunde burger med 3% lækker hakkekød, avokado mos, bacon, salat, rødløg, grovbolle eller lign, som du skal spise når du har lyst. Alt glæde går nemlig af ting, hvis man gør dem hver dag! “Alt med måde” -husk det!

“Jeg bliver aldrig sådan een type der træner – magter det ikke og det er ikke min identitet!”

– Hov endnu en dårlig undskyldning. Jeg har da heller aldrig tænkt at jeg er “sådan en type”, men nu er jeg bare min egen type, hvor jeg har fundet ud af at det virkelig gør en forskel, hvis du holder fast i dit ritual. Vi finder nemlig tryghed i vores ritualer! Derfor bør du træne samt få hjælp og rådgivning i træning og kost, så du gør det til et ritual ligesom alle dine andre faste vaner. Bare sørg for også at gøre det sjovt – for du får massere af endorfiner (et stof der udløses i hjernen, når vi feks spiser chokolade eller motionerer samt har sex! Et fantastisk stof!), som du kommer til at glæde dig til at blive afhængig af, i stedet for chokoladen, som på lang sigt gør dig tyk. Dine endorfiner bliver dit belønningssystem, som er der af en årsag! “Man må yde før man kan nyde”.

“hvornår ved jeg om jeg er overvægtig og om mine børn er usunde”

– Spørg din læge eller dit lokale træningscenter. De fleste rådgiver gerne gratis i starten. Det er flot og modigt at indrømme at man er overvægtig og måske tyk – første skridt er altid erkendelsen af det. Næste skridt er handling!! Derfor opfordrer jeg dig og din familie og måske endda venner om at deltage i aktiviteter og træning. Du kan også deltage på hold i idrætsklubber eller på hold i dit træningscenter. Det er også socialt og sjovt at møde andre, som også kæmper for at have en fast rutine!

“Rom blev ikke bygget på een dag! rolig nu”

– Du har helt ret! Derfor sørg for at sætte dig ned og planlæg din træning og kost. Køb /lån på biblioteket, bøger om kost (måske palæo  /stenalderkost / lene hanson eller andre). Læs om træning og korrekt træning og spørg om hjælp – det er modigt og ærligt! Gode værdier at give sine børn, som vil blive inspireret af dig, som forældre – måske først på længere sigt… men hold fast og tro på dig selv! Jeg læser selv om træning på mit fitnesscenters hjemmeside eller på bodylab.dk, som er for alle. Tag en dag ad gangen men hav en fast plan hver dag 6 dage om ugen! 1 dag i ugen, kan du gøre det anderledes måske…

“Jeg gider ik træne alene”

– Det kan jeg godt forstå! Find nogle veninder eller venner, som også vil igang og motiver hinanden. Hjælp hinanden op på de dårlige dage – ja der er dårlige dage uanset, hvor meget man prøver. Det er derfor man kan bruge hinanden. Eller find nogle virtuelle træningsvenner på endomondo eller på nettet et sted.

“Magter det ikke i dag!”

– Det er muligt, men vasketøjet vasker ikke sig selv. Toilettet rengør ikke sig selv. Grib muligheden og gør en forskel! Tænk positivt og sig til dig selv “Jeg er god og jeg kan, hvad jeg vil. Jeg tror på mig selv!” eller andre ting, som “For hver dag der går, på hver en måde, tror jeg på mig selv – ting er nemme for mig og jeg får mere og mere selvtillid”. Ja det er fjollet at gå og sige sådan noget nogle gange – du bliver muligvis forlegen men det er netop årsagen til du skal sige det! Du skal gøre en forskel og bryde de gamle vaner! Prøv at sige det til dig selv nu… sig det højt eller visk det og tro på det når du siger det! Det virker! Jeg lover det! Det tager tid og man kan sige det flere gange i uger før den siver rigtigt ind!

“Mit barn og jeg har astma, så vi kan ikke lave sport”

– Endnu en kendt undskyldning. Dit barn og du kan faktisk komme af med allergier og astma måske 50-100% frie for det, blot via sund kost og sport!!! Kabooom! Det er sandt… Har selv astma og allergi og siden jeg for over 2 år siden begyndte med min livsstilændring og dyrker sport, så er der kun ca 20% allergi og astma tilbage, hvor jeg før var meget ramt af det! Jeg droppede at drikke mælk og spise hvedemel imens – det virkede for mig fordi jeg fandt ud af jeg har mælkeallergi og at hvedemel giver mig “krydsallergi”, så alle allergier jeg har bliver værre, hvis jeg spiser megen mel… who knew!? Derfor er det bare at komme igang og tro på bedring stille og roligt.

“Mine børn gider ikke!”

– Det er muligt men du er forældre og det er DIT ansvar at de gør hvad du siger. Du kan motivere dem eller blot sige “sådan er det og sådan bliver det”. Eller motivere med lommepenge, ferier, biografture, lørdagsslik. Uanset hvor meget de brokker sig, må du holde dig positiv og holde fast. Årsagen til at de er overvægtige nu, er fordi du ikke har holdt fast i din ansvarlige forældrerolle. Man er ikke en dårlig forældre når man gør det der er bedst for sine børn. Dine børn ved IKKE, hvad der er bedst for dem før de kommer i tyverne. Hvis ikke du holder fast i din beslutning om at I skal leve sundt – så kommer du uden tvivl til at fortryde det når de bliver teenagere eller ældre – de vil måske blive mobbet eller drillet – endda blive syge. Jo længere du venter jo sværere bliver det at få dem til at forstå at det er for deres eget bedste!!! Hold fast – du ved bedst og man behøver ikke altid at give børnene et valg – faktisk stresser det oftere børn at de hele tiden skal vælge noget frem for blot at vide, hvad der kommer til at ske. Når de gør det du har besluttet, så kan du jo være den gode forældre og fortælle dem at du er stolt af dem! Et skridt ad gangen – men det kræver drastige skridt og en livsstilsændring at tabe sig og blive sund.

“Ja jeg ved det udemærket og er lige startet på den her nye kur, som skulle være helt fantastisk, der hedder …”

– Glem nu de hurtige løsninger og ideer om at man bare skal spise en pille eller købe en eller anden elektrodemaskine der giver dig stød. Eller kure, hvor du kun må spise een ting hele tiden…! Det kommer ikke til at virke og du vil blot ende i det samme som før og falde tilbage I dine gamle vaner.
Det kræver en livsstilsændring, som starter I dag og for altid, så længe du vil leve godt og sundt. Planlæg dit fremtidige ønskeliv med muligheder for også at nyde. Du behøver ikke bruge en masse tid på at spise kost, som du synes smager af møg, bare fordi det er sundt! Nej der er massere af alternativer! Spis efter din smag men brug din fornuft og skaf dig viden om sundhed og træning – DET er den bedste kur! Alt med måde…

“jamen okay, så starter vi om en uge – jeg skal lige til fødselsdag inden og æde lagkage nemlig…”

– Endnu større årsag til at gå igang i dag!!!! Den lagkage og dine usunde vaner vil blot gøre det endnu værre! Start i dag når du er motiveret! Lav dit næste måltid sundt. Begynd nu og vis dig selv at du kan og du gør en forskel. Det vigtige er at hele familien er med på at dette er noget du VIL og GØR, så må de forstå at der skal nu vaner på bordet. En god husbond eller hustru vil imødese det med forståelse og kærlighed om at du gerne vil gøre dig selv eller børnene sundere. Hvis du møder modstand, så gør det alligevel men få dig en træningsmakker, som kan støtte dig og børnene – for I fortjener et godt sundt liv uanset hvad!

Husk at fedme stadig er et stigende problem og årsagen er for det meste, dårlige vaner og manglende viden om kost og motion. Lad være med at udsætte dig selv og dine børn for sundhedsproblemer – for de VIL komme i flertal i fremtiden, jo længere man lader stå til. Hvis vi skal mindske sygedage og få flere glade dage med glade sunde børn – så skal vi starte hjemme i stuerne hos  os selv!!! Ingen kommer og gør det for os…

Husk: DU og I er fantastiske og seje, hvis I gør en forskel! Start et sundere liv og nyd goderne endnu mere. Man må gerne falde I engang imellem og så spise slik eller hvad man nu vil – så længe det er sjældent, som i et par gange om måneden max. Men de første 3 uger til 1 måned bør være sukker og sødemiddel-fri! Alt med måde!

Sundhed og trænet krop med mentalt overskud = selvtillid og større selvværd! Den perfekte gave til dine børn!!

Jeg glæder mig til at se jer i træningcenteret eller ude i naturen eller nede i supermarkedet med sunde glade børn ved din side samt sunde råvarer i kurven! Vi har kun denne krop og vi bør passe på den så godt vi kan – nej… “så godt vi vil…” det handler om vilje – “man kan hvad man vil”!

Tak fordi du læste med!

Ps. Du er sej, du gør det!

(denne video / sjove sang inspirerede mig til dette indlæg)

Her er en anden sjov lille video hvor der bliver lavet lidt sjov med alle de tåbelige kure der er derude. Spis efter din smag! Rettere “spis hvad du vil, så længe du også bare træner endnu mere”

Comments

comments

Udgivet af

Mark Barner

Graphic og Web Designer. Mac & PC ekspert

Smid en kommentar her eller del din erfaring :-)

Discover more from Barner.dk

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading