Jeg fandt denne interessante blog og hvor der blev skrevet om sandheden om vingummi som jeg har valgt at kalde: Vingummi = knogler, hud og sener er sandheden! Føj…
Ved du hvad der er i den mad, som vi hygger os med? Den ”mad” som mange af os spiser, når vi skal forkæle os selv, være gode ved os selv eller fejre festlige begivenheder? Er det i virkeligheden omsorg?
Lad os lige se på noget så uskyldigt som en vingummibamse:
VINGUMMI og SKUM
Vingummi er en sliktype, fremstillet af vand, sukker, glukose, smagsstoffer, farvestoffer og gelatine. Den gummiagtige konsistens skyldes gelatine (lavet af knogler, hud og sener fra svin og køer). Vingummi er forholdsvis billigt slik og indeholder ikke længere vin, selv om navnet kunne give den opfattelse.
Ingredienser:
Glukosesirup
Sukker
Gelatine (Proteinstruktur kemisk ekstraheret fra hud, hår og knogler fra kvæg og svin)
Frugtsaft af koncentrat (æble, appelsin, citron, jordbær, hindbær, ananas)
Dextrose
Surhedregulerende middel (citronsyre) Konservering
Aroma kan dække over et væld af både kemiske og naturlige forbindelser. Oftest designet i et parfumelaboratorium.
Farvestof E100: Gule farvestoffer: Godkendt på et begrænset datagrundlag. Utilstrækkeligt undersøgt for en mulig kræftfremkaldende effekt og for mulige skader på forplantningen. Godkendt til udstrakt brug
Farvestof E120 E 120, Carminer (carminsyrer), røde farvestoffer. Forsøg har vist skader på fosterudviklingen hos mus (kropsvægt, forplantningsevne, antal overlevende unger m.v.). Kan give allergilignende symptomer – høfeber, nældefeber eller astma – hos følsomme
Farvestof E141 Clorophyll eller Chlorophyllin-Kobber-Kompleks. Grønne farvestoffer. Der findes fire varianter af E141, hvoraf de tre første regnes for uskadelige, men sidstnævnte viste i dyreforsøg mavekræftfremkaldende effekt. Godkendt på et begrænset datagrundlag
Vegetabilsk olie
Overfladebehandlingsmiddel (bivoks, carnubavoks)
Gelatine:
Gelatine fremstilles af kollagen fra sener, knogler og hud, typisk fra svin og køer. Gelatine sælges i Danmark under navnet “Husblas”. Gelatine eller husblas anvendes ofte i medicinkapsler, film, budding, gelé, og i slik som vingummi, lakrids og tyggegummi.
Gelatine består af protein, som fremstilles ved en delvis hydrolyse af kollagen, som bl.a. findes i knogler og hud. Produktionen af gelatine består i at udtrække (ekstrahere) dette protein. Først knuses materialet, og der foretages en affedtning. Derefter sker selve ekstraktionen med saltsyre, en process som tager nogle dage. Efter ekstraktionen behandles det i en basisk opløsning i flere uger, inden det udtrækkes med varmt vand, filtreres, opkoncentreres og steriliseres ved 140 °C og tørres.
Gelatine er et hyppigt anvendt fortykningsmiddel i fødevarer som f.eks. skærefast pålæg, desserter, bl.a. fromager og budding, geléer, vingummi, is, margarine, syltetøj, yoghurt og flødeost. Gelatine anvendes i mange fedtfrie eller fedtreducerede produkter til at give en tekstur, der minder om det tilsvarende fedtholdige produkts. Det benyttes også til at gøre nogle farvestoffer vandopløselige, bl.a. betakaroten, der giver nogle sodavand den gule farve.
Andre anvendelser:
-Skallen om medicinkapsler er lavet af gelatine.
-Gelatine benyttes i visse former for lim
-I fotografiske film benyttes gelatine til at holde krystaller af sølvhalider i en emulsion.
-Gelatine benyttes til at dække porøse overflader og gøre dem blanke. Dette anvendes f.eks. til spillekort og blankt (glittet) papir.
Mums hva’?!
Der skal altså en gang seriøs markedsføring -og ikke billige priser – til for at vi er kommet til den opfattelse at restprodukter af svin og køer blandet med kemisk farvestof og aroma (ofte fremstillet i et parfumelaboratorium) er forkælelse og hygge!
På modul 4 på Nyd Dig Sund gennemgår vi de produkter, som vi er blevet snydt til at kalde for “mad”. Jeg kalder dem FrankenFoods. Jeg lover dig: når du kender sandheden fordufter din trang helt automatisk!
Og du får selvfølgeligt sunde og søde erstatninger, som nærer din krop istedet.
Kilde er http://www.nyddigsund.dk/sandheden-om-en-uskyldig-vingummi/
Hey!What\’s wrong with gelatin ??Gelatin is mega healthy and something missing in today\’s crappy artificial diets.The problem with wine gums, gummy bears and such is all the additives to make them tasty. There is hardly anything good in them EXCEPT gelatin. Gelatin is one of the main healthy aspect of stews, bone broth, soups, etc. It heals the gut lining, improves skin and hair, and completes the amino acid spectrum of other high protein foods such as meat, fish and eggs that are too biased in some specific amino acids. Our ancestors used to eat a lot of gelatin. Today it is turned into a food villain for no valid reason at all. What people should finger point at is the horrendous industrial meat production that has animals \”living\” in desastrous conditions for the sake of cheap meat. That is the real sad thing. One has to choose humanely treated animals, living in their natural environment and living as happy as they possibly can be, and honor the life of these animals whose flesh and bones he/she will eat. Eating bone broth regularly is something that is really not only healthy but is missing. Kids can enjoy gelatin based goodies if only all those crappy additives were replaced with real ingredients. It is rather easy to make at home actually.So stop bashing gelatin, it is a real food. But you are welcome to denounce the horrendous meat industry. This has to stop.
I actually agree Cheesy! It\’s always a positive thing that we can use healthy things i wime gums… Im more afraid of all the artificial crap. But when I wrote this blog post I meerly wanted to inform and entertain readers with the facts. Actually it\’s terrible to think that people will not eat things that don\’t look colorful and therefore won\’t eat anything normal food/meat/gelatine due to it looks more grayish or the idea of where it comes from frightens them…I also agree on better conditions for the animals in the meat industry!! We just need to go back to the old norm and habits of treating animals better but there has to be a way in the middle. I mostly eat ecological foods = better condition for the animals and for my health and not to mention my conscience 😉