Mælke allergi: Tysk Golden Toast tog livet af mig!

20130506-002909.jpg

Min plan på denne blog er bla. At skrive tips til hvordan man lever med mælkeallergi og nikkelallergi… For jeg er desværre allergiker og det er en af årsager til at jeg går meget op i kost. Den anden grund er fordi jeg går lidt op i min træning.

Efter træning drikker mange valle proteinpulver eller drikker en kakaomælk… Det kan jeg desværre ikke da valleprotein = mælk. Dernæst at der er kakao i kakaomælk, som er end af “dræberne” for nikkelallergikerne – kakao står højest på listen af nikkelindholdige stoffer!

Golden Toast i Hamborg

På autobahn / motorvejene i tyskland kan man finde meget junkfood at spise – desværre indeholder 90% af det (ligesom i DK) enten mælk, smør, cremefraiche, skyr, mælkeprotein, valleprotein, youghurt, ost eller skummemælkspulver.. (Sikkert mange flere ting). Det er derfor en kæmpe udfordring at finde noget spiseligt… Selv en pølse eller en kartoffelmos og pommefritter indeholder som standart mælkeprodukter!

Men jeg fandt en dessert waffel, sidst på dagen, fra Golden Toast. Jeg læste den tyske indholdsfortegnelse (mit tyske er lige så godt som en feltmadras under krigen! = ergo meget på gefühl) og synes ikke der var specielt mange ord som mindede mig om “milch” (mælk). Der stod dog at det kan indeholde spor af “milch”, hasselnødder og pitacie – som alle er fyldt med nikkel. Men såkaldte “spor er sjældent slemt nok for mig til at få symptomer på allergi = hoste, kløe, øjenkløe, øjenkatar, snue og nedsat immunforsvar (kompliceret men man skal vide at allergi stresser kroppen og derved kan man få sænket immunforsvar).

Jeg endte alt i alt med at købe de “Golden Toast” wannabe wafler i håb om de mindede om de ægte wafler (typisk med mælk i) man køber i Tivoli/strøget osv. som jeg normalt ikke kan tåle… SURPRISE: de smagte af tørt men fugtigt gammelt gummibrød! Men det er sjældent jeg finder en kage jeg kan tåle at spise, så jeg spiste halvdelen af pakken!!!!!

Golden Toast = hühnereiweiß = allergi
Efter at jeg 3 timer senere fik øjenkløe og øjenkatar samt kløe i svælg, måtte jeg igen læse på den tyske pakke. Jeg faldt bla. Over ordet: “hühnereiweiß” som er svært at finde en oversættelse på her på hotellet men en google billedesøgning viser mig utallige valleprotein pulver = mælkeprodukt!! Så hvis det er sandt, så vil jeg fraråde jer allergikere at spise produkter med hühnereiweiß i. Det er muligt at hühnereiweiß ikke er synderen men at det er “spor” af mælk, nødder, osv, som er årsagen til min allergi slog til!?

Uanset hvad så vil jeg ikke anbefale Golden Toast til nogen af jer – det er noget bras, synes jeg – så hellere en nutellamad efterfulgt af 2 sygedage fordi der er mælk i – det kan få gange om året være det hele værd haha…

Hvordan lever man med allergi?

Uanset om Golden Toast eller hühnereiweiß er årsagen til min allergi, så er det, som allergiker, vigtigt at gøre følgende når man er ude:

1. Forklar altid restauranter, spisesteder at du er allergiker og kan slå ud, hvis der feks er mælk i. Der er feks være mælk i almindelige fødevarer, som brød, pølser, kyllingpålæg, kyllingespyd (feks dem fra 7 eleven), dressinger, mayonaise (selvom det burde bestå af æg, olie, sennep, eddike, salt, citron).
Man kan ALDRIG VIDE SIG SIKKER FØR MAN BEDER DEM SPØRGE KØKKENET – de kan finde på at stege i smør.

2. Informer venner og events at du er allergiker dage inden du kommer – da de kan blive kede af de ikke vidste det og gerne tog hensyn, frem for at smide maden ud du ikke kunne tåle!

3. Læs altid indholdsfortegnelser før du køber din mad. Slå ord op du ikke kender på google eller spørg i butikkerne. Klag over når de ikke kan svare dig på det – på en god måde såsom “det er ærgerligt i ikke kan hjælpe da jeg meget gerne ville være kunde i jeres butik – kan du måske spørge chefen og bede ham vende tilbage til mig pr. Mail eller telefon?” – så hjælper du på den måde dig selv og fremtidige allergikere imens vi gør det samme for at hjælpe dig 😉

4. Lav så meget af din mad selv og køb kvalitetsprodukter som ikke er fyldt med tilsætningsstoffer. Det vil give dig indsigt i gode allergivenlige råvarer og retter

5. Nyd livet og madkultur med alle de andre ting du kan tåle og fokuser på dem, for de er vigtigst! Spis sundt og vær glad 🙂

6. Lav en handel med dit lokale takeaway sted, hvor du spørger dem om de feks. kan lave pizzaer uden mælk i dejen og uden ost… Til gengæld lover du at købe pizza/mad hos ham 2 gange om ugen… Så kender du indgredienserne og det gør faktisk livet bedre, hvis du spørger mig 😉 – Jeg har aftaler med 6 takeaway steder tæt på hvor jeg bor.

 

Kom gerne med spørgsmål eller tips og så god tur til et sundt liv uden allergi!

20130506-002936.jpg

Comments

comments

Udgivet af

Mark Barner

Graphic og Web Designer. Mac & PC ekspert